vrijdag 17 februari 2012

Zelf Goudsbloemzalf maken: Deel 1 de voorbereiding


In het vorige deel van de serie ‘met je neus tussen de kruiden’ besprak ik de geweldige eigenschappen van Goudsbloem. Lees het hier anders nog even als je dat nog niet gedaan had, om onder de indruk te raken van dit veelzijdige kruid! In deze blogpost gaan we verder met het feit dat goudsbloem weldadig is voor de huid en bij huidproblemen. Het doel van mijn hele blog is om de drempel tot het gebruik van kruiden te verlagen en kruiden praktisch te benaderen. Zelf zalf maken is bijvoorbeeld helemaal niet moeilijk, en deze twee feiten gecombineerd maken de blogspot van deze keer: Hoe maak je zelf goudsbloemzalf! Deel 1 de voorbereiding.
 
Waarom zalf
Je maakt zalf om de werkzame stoffen van een kruid op je huid te krijgen. De eerste stap die je gaat zetten om dat voor elkaar te krijgen is de volgende: Je gaat zorgen dat de werkzame stoffen van het kruid ergens IN opgelost zijn. Werkzame stoffen in kruiden zijn (ruwweg)onder te verdelen in wateroplosbare stoffen en in vetoplosbare stoffen. De ene soort krijg je door de kruiden te laten trekken in een vettige substantie, zoals (zonnebloem) olie. De andere krijg je door kruiden te laten trekken in water of alcohol. Deze twee delen voeg je samen tot zalf, zodat je het beste van beiden bij elkaar hebt en alle je alle goedheid van het kruid in je zalf

Voor alle duidelijkheid: Deze manier is niet de enige manier om goudsbloemzalf zelf te maken. Deze versie is gebaseerd om olie en bijenwas. Er zijn nog meer basisproducten om te gebruiken, zoals vaseline. Ik ben zelf echter geen fan van vaseline, zoals ik hier (link) heb uitgelegd.

Voorbereiding: Goudsbloem laten trekken
In alcohol
We trekken voor zalf de wateroplosbare onderdelen van goudsbloem in alcohol. We gebruiken alcohol ipv water omdat dat water in een zalf de houdbaarheid van de zalf doet afnemen. Houdbaarheid is belangrijk, zeker na zoveel werk! Kruiden in alcohol laten trekken heet tinctuur maken.  Er zijn verbazingwekkend veel meningen over tinctuur maken.  De basis is: Je doet kruiden in een potje, giet er een hoog percentage alcohol bij en laat het vervolgens een tijdje staan. De meningen verschillen over hoe lang je iets moet laten staan, of het juist in de zon of in het donker moet staan, en hoeveel en wat voor alcohol je moet gebruiken. Over het hoe en waarom hiervan schrijf ik nog wel een keer in een blogspot. Voor deze zalf gebruiken we dubbele graanjenever die ik toevoeg aan een potje dat tot driekwart gevuld is met lintbloemen van de goudsbloem. Deze laat ik vervolgens een week of 3 in zoveel mogelijk zon staan, terwijl ik hem regelmatig (liefst dagelijks) schud.

In olie
Voor het vrijkrijgen van de in vetoplosbare bestanddelen van goudsbloemgebruik ik in dit geval zonnebloemolie, omdat ik wil dat de goudsbloem goed intrekt. Een goede huidopname is voor een heleboel verschillende huidproblemen wat je graag wilt (zoals bijvoorbeeld luieruitslag). Ook als je de zalf niet bij problemengebieden wilt gebruiken, maar vooral omdat je er zo’n poezelig huidje ervan krijgt, is een goede huidopname hetgene wat je wilt. Ik maak onze zalf (ook) om te verkopen, en houdt het daarom universeel. Als je zelf echter een zalf maakt voor een specifiek reden/probleem kan je daar je olie op aanpassen. Vooral bij problemen als open wonden en aambeien wil je misschien juist een olie langer op je huid blijft liggen. Kijk ook naar deze post om je keuze te verpersoonlijken. Zet de olie in met lintbloemen van goudsbloem op dezelfde manier zoals uitgelegd is in deze blogpost. Schud regelmatig, liefst dagelijks.

Voorbereiding: andere benodigde ingredienten
Terwijl je olie en tinctuur trekt, kan je je andere ingredienten gaan verzamelen. Ik zal per ingredient even kort stilstaan waarom het in de zalf zit.
Bijenwas
De bijenwas maakt de zalf zalf. Olie en bijenwas samengevoegd geeft een prettig smeerbare substantie. Een ander bijkomend voordeel is dat het moeilijker mengbare onderdelen als olie en alcohol helpt een mengsel te worden. Daarnaast is het bijenwas voedend voor de huid, en sluit het de huid niet af (zoals vaseline). Je kan het beste ongebleekte bijenwas gebruiken, hoe zuiverder, hoe beter.

Wolvet
Wolvet is een optioneel onderdeel van deze goudsbloemzalf. Wolvet lijkt qua samenstelling sterk op huidvet. Wolvet trekt goed in de hoornlaag van de huid, en heeft een helende en verzachtende werking op de huid. Dat is de reden waarom we hem in onze zalf toevoegen. Dit is een extra element, wat je voor je eigen zalf ook weg mag laten. Je kan bijenwas en wolvet online kopen, bijvoorbeeld hier.


Alles klaar? Kokkerelen maar! Volgende keer: deel 2: het kokkerelen gedeelte van de zalf! :-)

11 opmerkingen:

 1. Ik heb net je blog ontdekt. Erg leuk...ik kom vaker bij je kijken en me laten inspireren en zeker ook leren en uitproberen. groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit komt goed uit, heb al een paar weken goudsbloemen in olie staan, vlgs beschrijving,een paar weken in de zon, maar omdat er nog niet zoveel zon staat het er nog steeds, kan ik mooi de volgende beschrijving van je afwachten, de bijewas en wolvet heb ik al in huis. Ik voeg toe aan mn volglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Willeke,
  ik heb een vraagje; mag de schroefdeksel gewoon op het potje blijven?
  Ik lees wel eens dat je het potje moet afdekken met katoen.
  Ik ben blij met je blog, en heb gisteren goudsbloemen in bio zonnebloemolie gezet.
  Vriendelijke groet,
  Dory

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Dory,
  Wat fijn om te horen dat je er blij mee bent :-). In antwoord op je vraag; ik houd de schroefdeksel er inderdaad gewoon op. Alleen als het metaal van het deksel gaat corroderen door de vloeistof in je potje moet er iets tussen, zoals katoen, of een plastic zakje. Dit is het geval bijvoorbeeld met azijn (zie blogpost over schoonmaakazijn), maar niet met olie.
  Succes verder, en hou me op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Willeke,

  Je schreef 'het doel van mijn blog is het gebruikt van kruiden te verlagen' ik neem aan dat het een fout is en dat het moet zijn '...het gebruik van kruiden te verhogen' ;) Zou ik even aanpassen, verder een zeer goed artikel! Dank je wel voor alle leuke, leerzame info! Groetjes Ida

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt Ida, ik bedoel natuurlijk het gebruik verHOGEN en de drempel tot gebruik te verLAGEN... ik pas het meteen even aan, heel scherp, dankjewel :-).

   Verwijderen
 6. Hi Willeke,
  Ik heb net je blog gevonden en vind het zeer interesant.
  Ik heb een vraag je: als ik tinctuur wil maken en het alleen wil gebruiken om er een zalf van te maken, kan ik daar dan alcohol van de drogist van gebruiken?
  Groetjes Yvette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Yvette,
   Dat zou ik niet doen. Alcohol van de drogist is giftig. Ik ben van mening dat alles wat je op je huid smeert uiteindelijk ook in je systeem komt. Als je alcohol met een hoog percentage gebruikt, bijvoorbeeld jenever (40%) ipv wijn, werkt het extractie proces zeker goed genoeg om alle werkzame stoffen uit de bloemen te krijgen.

   Verwijderen
 7. Dag Willeke,
  Deze zalf wil ik zeker eens maken! Kan je het ook met gedroogde bloemen maken? Of verliest het dan al z'n kwaliteiten? Zou het leuk vinden om dit nu te maken maar in de winter hebben we natuurlijk geen verse goudsbloem... Bedankt alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Delphine,
   Ja hoor, het werkt ook met gedroogde bloemen! Net geplukte, verse kruiden hebben de beste kwaliteit. Alles wat je met kruiden doet; drogen, bewaren, verwarmen, daar verliest het meer of minder van de kwaliteit van. Dat betekent echter niet dat je alleen verse kruiden kan gebruiken, integendeel! Maar misschien moet je je olie wat langer laten staan met gedroogde kruiden, of moet je wat meer kruiden toevoegen als de kruiden die je gebruikt wat ouder zijn.
   Een veelgebruikte algemene regel is: gebruik de helft in gewicht van wat je vers zou gebruiken als je met droge kruiden werkt.
   Succes!

   Verwijderen