woensdag 25 januari 2012

Quiche met koriander en goudsbloem

Ik ben druk aan de slag voor de opkomende goudsbloemzalf blogpost. Nu eerst nog even een zoethoudertje (pun!) voor in de tussentijd: een recept wat ik gevonden heb voor quiche met goudsbloemblaadjes :-).


Stap 1
Deeg
175 gr bloem
Zout naar smaak
75 gr ongezouten boter
1 eierdooier
15 ml koud water

Snijd de boter in blokjes. Mix de bloem en het zout, en kneed de boter erdoorheen totdat het geheel op broodkruimels gaat lijken. Mix de eierdooier met het water en voeg dat aan het mengsel toe.
Als het goed gemengd is laat het dan voor 20 minuten staan op een koude plek (koelkast is prima optie).
 
Verwarm de oven voor op 190 graden.

Rol je deeg uit en doe het in je ingevette (quiche)vorm.  Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
Doe bakpapier met bakbonen op de bodem en bak 15 minuten in de oven.
Haal het baksel uit de oven, zet de oven lager naar 170 graden en bak nog 5 minuten. 
Haal uit de oven en laat het geheel afkoelen.

Stap 2
Vulling
50 gr gruyere kaas,  of cheddar, of een soort die je zelf het lekkerst vindt
300 ml (slag)room
 2 eieren
1 eigeel
Een handvol goudsbloem blaadjes (lintbloemen)
Een handvol verse koriander
Zout en (witte) peper

Rasp de kaas. Verdeel de kaas over de quichebodem
Klop de eieren en voeg de room eraan toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer de koriander en de goudsbloemblaadjes door het mengsel. Giet het mengsel over de kaas op de quichebodem.

Zet het geheel in de oven (Er staat niet hoe heet de oven is, dus ik neem aan dat de oven nog steeds klaar staat om gebruikt te worden op 170 graden...) en laat het 35-40 minuten bakken. 
Het is klaar wanneer de bovenkant  niet meer zacht is, licht gerezen en lichtbruin van kleur (prik anders ook even met een vork erin zodat je weet dat alle ei binnenin ook gaar is).

Smullen maar! Is zowel warm als koud lekker... 
Laat me weten of je het lekker hebt gevonden :-)!

1 opmerking:

  1. Klinkt niet verkeerd. Ga hem even uitprinten en deze zomer proberen. Nu nog maar even dromen van een rijke goudsbloemen oogst.

    BeantwoordenVerwijderen