zaterdag 23 juli 2011

Hoe zet je eigenlijk kruidenthee?

Thee zetten in de huidige taal associeren we vooral met kokend water in een kop/pot met een zakje van een willekeurig merk kruiden erbij in. En ik zou zeker niet willen afdoen aan het gemak daarvan, maar toch jullie willen over te halen naar een ander gebruik. Daarom volgt nu een case voor losse kruiden :-).

De eigenlijke definitie van thee zetten is een aftreksel maken met kokend (geweest) water van het kruid Camellia sinensis, ook bekend als de theeplant. Met zwarte, groene en witte thee wordt allemaal hetzelfde kruid bedoeld, de bewerking van het kruid maakt het verschil. 

Thee zetten in de volkmond is echter een aftreksel maken van alles van je in een pot kokend (geweest) water doet.  Thee maken van kruiden wordt derhalve kruidenthee. Dit gebruik van de term houden wij bij het Theekamp ook aan.

Kruiden kan je rond een jaar bewaren.  Daarna zijn gedroogde kruiden nog steeds prima om te gebruiken, maar zal de smaak er in de loop van de tijd wel steeds meer afgaan. Voorwaarden voor een jaar houdbaarheid zijn dat de kruiden afgesloten en in het donker bewaard blijven. Ook geldt, hoe fijngesnipperder de thee, hoe sneller de smaak eraf gaat. Hoe kleiner de stukjes, hoe groter het oppervlak dat met de lucht in aanraking komt, hoe sneller de smaak eraf gaat.

Je kunt kruidenthee zetten van verse en van gedroogde kruiden. In de regel is het water uit verse kruiden opgedroogd tot gedroogde kruiden. Daarom gebruik je van gedroogde kruiden minder dan van verse. De smaak ligt in meeste gevallen dichtbij elkaar.

Je zet kruidenthee door 1 eetlepel of 2-5 gram gedroogde kruiden in een halve liter gekookt geweest water te laten trekken. Hoeveel kruid je gebruikt, ligt aan de sterkte van de smaak van het kruid, en hoe sterk je het zelf lekker vindt natuurlijk. Pepermunt zal je bijvoorbeeld minder van gebruiken dan brandnetel omdat de smaak van pepermunt van zichzelf veel sterker is. Ook ligt het aan het welk deel van de plant je gebruikt hoeveel smaak er aan het kruid zit.

Kruiden kunnen bestaan uit bloemen (zoals hibiscus), blad (zoals brandnetel), zaden (zoals venkel) en wortels (zoals valeriaan).  Bloemen en blad laten over het algemeen hun smaak snel los aan het theewater en hier is de standaard ook voor: 2-5 gram in een halve liter kokend water. Over het algemeen geldt  dat je kruidenthee van bloemen en blad 2-5 minuten laat trekken. Langer mag natuurlijk altijd, maar zal in veel gevallen niet veel meer smaak geven. De smaak kan na veel langer laten trekken veranderen, meestal wordt het minder lekker. 
De thee is klaar als het grootste gedeelte van de kruiden naar de bodem van je theeglas/theepot gezakt is.

Bij wortels en zaden werkt kruidenthee net iets anders. Wortels en zaden hebben meer smaakstoffen per gram dan blad, en daarnaast zit het beter ‘ingepakt’. Dit betekent dat je wortels en zaden langer moet laten trekken dan blad, meer richting 5-10 minuten. Je kunt ook net voor gebruik de zaden of wortels pletten, bijvoorbeeld in een vijzel, om de smaak sneller vrij te laten komen. Ook heb je minder materiaal nodig om kruidenthee te maken dan bij bloemen of blad. Lang trekken kan hierbij ook prima, zadenthee kan wel een uur trekken en dan is het nog steeds hartstikke lekker.

Om nu thee te zetten van losse kruiden kun je er voor kiezen om de kruiden ergens in te doen voordat je ze in de theepot of theeglas doet, zoals een thee-ei. Voordeel hiervan is dat het lijkt op een zakje, en dat je de kruiden, als de thee klaar is, er makkelijk uit kan halen.

Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden los in de pot of in je glas te doen. Het allerbeste is dan om eerst je pot/glas even met het gekookte water voor te spoelen, voor je eerst water en dan de kruiden er bij in doet.Voordeel van los in het water  is dat de smaak nog beter tot zijn recht komen, omdat de kruiden vrij kunnen ‘zwemmen’. Handig gebruiksvoorwerp hierbij is een theezeefje, zodat je geen stukjes in je thee hebt. Voor de diehards onder ons die dat niet uitmaakt, kunnen de kruiden los je glas/mok doen. Wij (ik en mijn broer GerJan (de andere helft) van het ) van het Theekamp) hebben allebei de gewoonte om een halve liter in een groot bierglas te doen en daar de theekruiden bij in te doen.  Even roeren, zodat de kruiden goed ondergedompeld worden en dan: Lekker veel lekkere thee in de ideale verhouding dat binnen de perfecte tijd op is!

Hopelijk heb ik je overtuigd tot het gebruiken van losse thee en ik nodig je hierbij uit om een of meerdere theetjes te gaan uitzoeken om eens te proberen! Vertel wat je ervaringen of vragen zijn op info@het-theekamp.nl of op dit blog.

Veel lekkere kruidenthee-plezier gewenst!

- Locatie: near Perth, winter, 17 graden
- Thee van de dag: lentehoneybush, want dat staat prachtig op de foto :-)
- Etherische olie van de dag: salie. Ik schrijf dit blog terwijl ik reizende ben. Salie ruikt heerlijk, zorgt dat de plek waar je bent meer van jou voelt en werkt aardend voor mij.
- Muziek van de dag: theeliedje!