maandag 3 september 2012

Met je neus tussen de kruiden! Dieper kijken naar Vrouwenmantel



Geinspireerd geraakt door vele positieve opmerkingen her en der over dit blog, *vooral met je neus tussen de kruiden!* ben ik aan de slag gegaan met de volgende ‘aflevering’ van Met je neus tussen de kruiden (zie hier naar vorige), en kijken we deze keer naar het prachtige kruid Vrouwenmantel!

Veel soorten Vrouwenmantel

Met het kruid Vrouwenmantel wordt in de literatuur Alchemilla vulgaris en/of Alchemilla xantheochlora Er zijn echter heel veel verschillende Alchemilla-soorten, die allemaal in meer of mindere mate geneeskrachtig zijn. De (border)plant in je tuin en degene die je vaker ziet is Alchemilla mollis. Alle onderstaande informatie gaat waarschijnlijk voor alle soorten op, alleen de dosering zal verschillen per soort.
Vrouwenmantel is een veelgezien (tuin)kruid, met zachte bladeren en weinig opvallende gele bloemen. Een typisch herkenningspunt van deze plant is dat er zich vocht verzamelt in het centrum van het blad en lang in de dag nog blijft liggen. (Feitje: Dit is niet dauw, maar een afscheiding van de plant met hoge concentratie inhoudstoffen). Je kunt de hele (bovengrondse deel van de) plant gebruiken, liefst plukken tijdens de bloei.

Geneeskrachtige werking

Hedendaags wordt Vrouwenmantel vooral gezien als een vrouwenkruid (wat dat inhoudt volgt hieronder). Maar wist je dat het van oudsher vooral gebruikt werd als wondkruid? Beide gebruiken zijn goed te begrijpen als je kijkt naar de belangrijkste eigenschappen van het kruid. Vrouwenmantel werkt bloedstelpend en samentrekkend oftewel adstringerend.

Samentrekkend en bloedstelpend

In Vrouwenmantel zitten onder andere opvallend veel looistoffen. Dit zorgt voor een samentrekkende werking. Door de samentrekking vermindert de bloedtoevoer (en werkt dus bloedstelpend) en wordt het wondoppervlak kleiner. Dit houdt in dat weefsel samentrekt als je de bladeren van de Vrouwenmantel (of het sap van de bladeren) er rechtstreeks opsmeert. Je kunt ook sterke thee zetten en een compres mee maken, ermee gorgelen of gewoon opdrinken voor inwendig effect.
In de praktijk betekent dit dat Vrouwenmantel helpt bij:


  • Snij- en schaafwonden
  • Wondjes en aften in je mond
  • Bloedend tandvlees en net getrokken kiezen
  • Acne en onregelmatigheden in je gezicht
Vanwege ditzelfde samentrekkende effect, werkt het ook op je spijsvertering bij diarree (op dezelfde manier als (onrijpe) bananen dat doen).

Vrouwenkruid

Het samentrekkende en bloedstelpende effect van de Vrouwenmantel heeft ook een zeer gewaardeerde werking op de bloedingen van de vrouw, zowel maandelijks als rondom de bevalling. Als kadootje van de natuur werkt het ook nog licht ontkrampend en weefselherstellend op de baarmoeder: wat wil je nog meer! Kijk maar eens mee waar het allemaal ondersteunend bij werkt:
Menstruatie
Vrouwenmantel doet de menstruatie gemakkelijker verlopen; driemaal daags een kopje Vrouwenmantel kort voor en tijdens je ongesteldheid zorgt voor minder bloedverlies, minder kramp, en daarom minder pijn en andere maandelijkse ellende ;-).

Aan het einde van en na de zwangerschap
Vanwege het effect op de baarmoeder is het niet aan te raden vrouwenmantelthee te drinken tijdens de zwangerschap. Als de tijd echter is aangebroken dat het kindje mag komen, mag het juist wel! Driemaal daags een kopje vrouwenmantelthee bevordert de bevalling en zorgt dat de bloedingen na de bevallingen afnemen. Het zorgt onvergelijkbaar voor het herstel van de baarmoeder na de bevalling. Een andere toepassing is een zitbad in sterke thee na de bevalling. Dit gaat weefselherstellend werken, zeker als er ook nog hechtingen aanwezig zijn.

Menopauze
Tijdens de (pre)menopauze is er vaak sprake van overmatig en vroegtijdig bloedverlies. Daar is drie maal daags een kopje vrouwenmantelthee heel behulpzaam voor.

Baarmoeder
Zoals al deze hiervoor genoemde prachtige behulpzaamheid al aangeeft, werkt Vrouwenmantel als een tonicum voor de baarmoeder. Dit betekent dat het ALTIJD goed is voor de baarmoeder. Bij allerlei baarmoederklachten - zoals vaginale afscheiding, baarmoederontsteking en baarmoederverzakkingen maar zonder klachten - werkt het ondersteunend. Dus doe jezelf een plezier, wees lief voor je baarmoeder en drink een tijdje drie kopjes per dag vrouwenmantelthee!

Veilig in gebruik
Vanwege de specifieke werking op dat vrouwelijke deel van het lijf wat sterk onder de invloed staat van hormonen, is er discussie over of Vrouwenmantel de werking van hormonale medicijnen (zoals de pil) zou beinvloeden. Omdat in de plant geen fytohormonale inhoudsstoffen aanwezig zijn, is er geen sprake van interactie met medicijnen. Vrouwenmantel is een kruid zonder bijwerkingen dat superveilig is en geschikt voor regelmatig gebruik.

Feitjes

Fan geworden van Vrouwenmantel? Er is nog zelfs nog meer leuks! Om dit blog mee af te sluiten nog een paar bruikbare feitjes over vrouwenmantel:


  • Het is makkelijk te drogen en staat prachtig in droogboeketten

  • Het is een dankbare plant voor wildpluk. Je kunt zowel de wortel als de bladeren koken en eten als spinazie of bijvoorbeeld in de soep. Ook zijn de blaadjes lekker rauw in een salade. Wel even overleggen met de buurvrouw voordat je in haar tuin duikt op zoek naar dit lekkers :-)!

Heel veel plezier met het ontdekken van dit prachtige kruid!

Locatie:  near Melbourne, biiijjjna lente 16 graden
Thee vd dag: vrouwenmix 2.0, binnenkort in de webwinkel van het Theekamp!!
Eo vd dag: lavendel, want dat is mijn favouriet...
Muziek van de dag = prachtige pianomuziek van nieuwe favoriet:


8 opmerkingen:

  1. Interessant stukje Willeke, mooie plant.
    En ik heb gelukkig heel veel vrouwenmantel in de tuin maar hier is het bijna HERFST :-(
    Ik ga hem volgend jaar gebruiken, ik zat er namelijk een beetje mee dat ik niet de vulgaris had maar ik begrijp nu dat ik de mijne ook best kan gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hulde aan de Vrouwenmantel en aan Willeke die weer een mooi stukje vol wetenswaardigheden gedeeld heeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk om te lezen, ik heb er genoeg van in de tuin, dus toch maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb er hier een perk vol van, van vrouwenmantel. De prachtige groenblauwe kleur en de dauwparels erop, maakt dat het echt een juweel voor de tuin is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Willeke,

    Met veel interesse heb ik je blog bezocht. Handige tips en zeker deze, van vrouwenmantel. Ik ga er binnenkort eens thee van maken want ik heb er voldoende van in mijn tuin staan (check: deboon.blogspot.nl). Het is ook nog eens zeer makkelijk te vermeerderen, dus iedereen zou er iets van in zijn/haar tuin moeten hebben ;-).

    Ik ben je blog met veel genoegen gaan volgen! Leuk als je ook eens een bezoekje aan mijn blog brengt.

    Met een vriendelijke groet,
    Kees de Boon

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk artikel! Ik ben altijd al groot fan van deze schoonheid geweest en nu blijkt ze ook nog eens werkzaam tegen meerdere kwaaltjes waar ik last van heb. Ik duik direct de tuin in.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben 35 weken zwanger dus ga over twee weken lekker genieten van vrouwenmantelthee! Ben benieuwd wat het voor me gaat doen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen