vrijdag 26 augustus 2011

Welk glaswerk gebruik je om olie in te bewaren?

We zijn nog steeds in de wilde wereld van basisprincipes bezig. Deze blogpost sluit aan bij de vorige blogpost over olie. Als je een olie hebt gekozen die geschikt is voor jouw huid, hoe bewaar je deze olie dan?

Olie kan je het best bewaren in een donkere glazen pot of fles. Je kunt daar prima gerecycled glaswerk voor gebruiken. Het allerbelangrijkste waar je op wilt letten is dat je glaswerk neemt dat goed afsluit. Flessen en potten zouden idealiter een rubberen rand moeten hebben . Dit kan een ouderwetse wekpot zijn, maar ook een hergebruikt jampotje. Kurk in de deksel/draaidop is ook een goede optie, zolang het maar zo goed is afgesloten dat het niet gaat lekken.

Ontdekte wijsheid: Ik heb zelf wel eens een pindakaaspot gebruikt om kruiden in olijfolie te laten trekken. Deze pot had een plastic deksel zonder rubberen rand. Ik draaide de pot op de kop om de boel even lekker te mengen na een tijdje te hebben stilgestaan, en flats!, olijfolie in grote hoeveelheden in het tapijt. Niet iets om te herhalen…

Wanneer je het glaswerk gaat gebruiken om olie in te bewaren, steriliseer het dan voor gebruik. Dit doe je natuurlijk om je olie zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Beproefde methodes zijn:
•    Was en spoel je glaswerk goed af. Zet het dan minstens 20 minuten in de oven op 70 graden.
•    Draai je glaswerk in de heetste cyclus van je afwasmachine.
•    Neem je glaswerk goed af met een tissue met alcohol (70%). Laat het dan even uitdampen.
Je kunt je glaswerk ook nieuw aanschaffen. Deze kan je online kopen, bijvoorbeeld hier. Bewaar je olie vervolgens koud en donker, bijvoorbeeld in de koelkast.

Tip! Gebruik een trechter om de olie in je glaswerk te krijgen. Materiaal kan plastic, glas of metaal zijn, wat je voorkeur heeft. Trechters kan je aanschaffen bij winkels met kookspullen (bijvoorbeeld gewoon bij de Blokker).

Nu je weet welke olie je wilt gebruiken, en hoe je het kan bewaren, gaan we volgende keer aan de slag met het maken van massageolie!

- Locatie: near Melbourne, bijna lente, 17 graden
- Thee van de dag: Ik zie de lente overal in opkomen, daarom lenterooibos!
- Etherische olie van de dag: sinaasappel, maakt mij blij en warm.
- Muziek van de dag:Geen opmerkingen:

Een reactie posten