Massageolie is heel gemakkelijk zelf te maken. Dit blog gaat je de basisprincipes geven, waarna je zelf aan de slag kan gaan om je eigen favoriete massageolie te maken. Lees deze blogpost even van te voren, zodat je weet wat de meeste geschikte olie is voor jouw huidtype.
Voor de massageolie die ik ga maken aan de hand van dit blog, kies ik zonnebloemolie met lavendel. Dit is een hele simpele, heel erg lekkere massageolie waar je jezelf of een ander mee in kunt smeren, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Zonnebloemolie trekt lekker snel in en lavendel heeft een rustgevend effect. Ideaal om hier het basisprincipe mee uit te leggen, maar je kan zowel met de soort olie als de kruiden die je wilt gebruiken eindeloos variëren. Er zullen op een later moment op dit blog meerdere massageolie recepten gesproken worden.
Tip: wil je een olie maken speciaal voor babymassage, gebruik dan abrikozenpitolie in plaats van zonnebloemolie.
Om de geur en het effect van een kruid in je olie te krijgen, heb je de keuze uit twee mogelijkheden. Je kunt de lavendel laten trekken in je olie en/of je kunt een hoeveelheid etherische olie van lavendel aan je basisolie toevoegen.
Laten trekken in olie
Kies om te beginnen je gewenste kruid(en), in dit geval gebruiken we dus lavendel. Nu heb je de optie van verse of gedroogde kruiden. Dit zal aan het seizoen liggen en of je bijvoorbeeld zelf kruiden kweekt. Beide opties zijn prima, veel verschil in geur en werking zit er in de meeste gevallen niet. Als regel geldt: gebruik de helft van het gewicht van de verse kruiden wanneer je gedroogde kruiden gebruikt (dus: 10 gram verse lavendel tov 5 gram gedroogde lavendel).
Gebruik schoon glaswerk (zie hier) en doe als eerste je kruid hierin. Vul je potje niet verder dan driekwart met lavendel. Giet de olie erop. Laat de olie de kruiden volledig bedekken, met een laagje van een half tot hele vingertop 'kaal' erboven. Roer goed totdat alle eventuele luchtbubbels tussen de lavendel ook weg zijn.
Laat het geheel 2 - 6 weken trekken. Mijn gewoonte is om het potje in het raam te zetten, zodat er zoveel mogelijk zon bijkomt. Sommigen vinden echter dat dat de houdbaarheidstijd van de olie verkort en plaatsen het in het donker. Wat je ook doet, als je kruidenolie ook maar elke dag even onder handen neemt: je mag de pot even schudden of je kunt de pot elke dag op de kop zetten. Let dus goed op dat het potje waar je het in doet goed afsluit! (zie hier voor anekdote…) Het soort kruid dat je gebruikt bepaalt de trektijd: 2-6 weken is een goede indicatie, maar als je gaat werken met bast of wortels wordt het al snel langer… In latere blogposts daarover meer.
Gebruik schoon glaswerk (zie hier) en doe als eerste je kruid hierin. Vul je potje niet verder dan driekwart met lavendel. Giet de olie erop. Laat de olie de kruiden volledig bedekken, met een laagje van een half tot hele vingertop 'kaal' erboven. Roer goed totdat alle eventuele luchtbubbels tussen de lavendel ook weg zijn.
Laat het geheel 2 - 6 weken trekken. Mijn gewoonte is om het potje in het raam te zetten, zodat er zoveel mogelijk zon bijkomt. Sommigen vinden echter dat dat de houdbaarheidstijd van de olie verkort en plaatsen het in het donker. Wat je ook doet, als je kruidenolie ook maar elke dag even onder handen neemt: je mag de pot even schudden of je kunt de pot elke dag op de kop zetten. Let dus goed op dat het potje waar je het in doet goed afsluit! (zie hier voor anekdote…) Het soort kruid dat je gebruikt bepaalt de trektijd: 2-6 weken is een goede indicatie, maar als je gaat werken met bast of wortels wordt het al snel langer… In latere blogposts daarover meer.
Tip: Schrijf op je deksel met watervaste stift de datum waarop je de kruidenolie ingezet hebt.
Een andere en snellere optie is de olie te verwarmen en zo de lavendel te laten trekken. Verwarm hiervoor de olie met de lavendel erin (zelfde hoeveelheden aanhouden) au bain marie. Dit betekent dat je het geheel minstens 20 minuten zacht verhit. Het nadeel van deze methode is dat - in tegenstelling van lang in het raam laten trekken - je al verwarmende de geur van je kruid kunt verdampen en zo de geur niet in de olie opgenomen wordt. Gebruik daarom een (pannen)deksel tijdens het verwarmen om het ergste geurverlies te voorkomen.
Voor beide methodes geldt: als je olie klaar is, zeef het dan. Giet het door een vergiet met een kaasdoek of andere stof die wel de olie,maar niet de lavendeldoorlaat. De overgebleven zeer olierijke lavendelbloempjes mag je uitknijpen, maar als er sap van de plant bij de olie inkomt door (te) heftig knijpen, is de olie minder lang houdbaar.
Etherische olie toevoegen: sneller en minder werk
Met etherische olie is de massageolie nog sneller klaar. Doe je olie in je (schone) glaswerk. Voeg nu de etherische olie toe. In het geval van lavendel kan je tot 16% toevoegen (Dit percentage verschilt per etherische olie. Vraag hier mij of kijk op www.het-theekamp.nl voor specificaties per soort). Even rekenen: Ik wil 50ml massageolie maken. Voor een verhouding van bijvoorbeeld 10% oftewel 1 op 10 doe ik 2,5 ml lavendelolie (1 ml etherische olie is ongeveer 20 druppels.) bij 47,5 ml. Dop erop, even schudden, klaar!
Tip: per massagebeurt gebruik je 5 à 10 ml. Je kan dus ook eerst een beetje maken. Experimenteer vooral met kleinere hoeveelheden tot je de meest ideale verhouding hebt gevonden voor jou.
Veeg vervolgens alle restjes olie van de buitenkant van je flesje(s) af en plak er een sticker op. Schrijf er bijvoorbeeld op: “massageolie met lavendel, ontspanolie” (of andere creatieve uitspattingen die je later ook nog snapt) en de datum. Als je je massageolie In het donker en koel bewaart is het een jaar houdbaar.
En dan is het alleen nog maar een kwestie van smeren maar! Maak jezelf om iemand anders heel blij hiermee! En ja, deze kruidenolie kan je ook opeten :-).
Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Ik ben erg benieuwd ook naar je ervaringen. Ik nodig je uit om dat hieronder in de reacties te vertellen! Ook ben ik te bereiken via facebook en twitter.
Locatie: near Melbourne, lente! 19 graden
Thee vd dag: Lavendel, ook lekker in thee:-). Nu eens niet in de grote mok versie (zie hier), maar met theezeefje. Lavendel blijft namelijk drijven ;-).
Eo vd dag: Lavendel!
Dank voor de duidelijke uitleg en voor je mooie blog, ik ga me wagen aan goudsbloemolie op basis van amandelolie :-).
BeantwoordenVerwijderenHeey Willeke,
BeantwoordenVerwijderenSuper-recept, dank je wel! Wat ik nog es heel graag zou willen, is massageGEL. Olie is natuurlijk vettig maar wel heel vloeibaar, terwijl bij bijvoorbeeld nuru-massages een gel wordt gebruikt. Kun je die ook zelf maken en weet je misschien hoe? Want zulke lekkere stevige gel glijdt wel o n t z e t t e n d lekker ;-) Ben heel benieuwd of jij hiervoor een recept hebt!
Hartelijke groet,
Kees
Daar heb ik nog geen recept voor, maar dat vind ik wel een goed idee om eens uit te gaan zoeken. Uit mijn hoofd kan ik me herinneren dat James Wong iets voor gel heeft bedacht in zijn boek 'Grow your own herbs'. Misschien kan je in de tussentijd daar iets mee?
VerwijderenHallo Kees
VerwijderenIk ben ook eens hiermee bezig geweest, het beste resultaat kreeg ik met Metyl carboxy cellulose (ook wel tylose genoemd)
Het is een verdikkings middel bij voedselbereiding en medicijnen.
Het word ook gebruikt om bv fondant rekbaarder en beter uit te laten harden.
Het is in potjes te verkrijgen bij de welkoop van het merk Wilson (taart benodigdheden)
neem kopje water en strooi hierop weinig poeder. laat dit oplossen met een dekseltje er op.
(niet meteen gaan roeren of schudden, want dan krijg je klontjes)
je kan dit meerdere keren herhalen.
verdunnen kan ook met water.
Het loopt na lange tijd bewaren wel terug in dikte!.
Is ideaal voor massage en als glijmiddel. reuk en smaakloos en geeft geen vlekken
Potje is rond de 4 euro en je hebt heel weinig nodig.
mvgr Richard.
PS nuru gel is ook in poedervorm te koop.
beste willeke
BeantwoordenVerwijderenik heb geprobeerd om lavendel olie te maken ,lavendel klein maken ,zonnebloem olie erop,toen 6 weken laten trekken elke dag even schudden na 6 weken maakt ik de pot open maar de lucht was zo goor dat ik het maar heb weggedaan wat doe ik verkeerd ,hoor graag van je gr judith
Hallo Judith,
VerwijderenHet klinkt alsof er iets anders mee is gaan groeien in je olie, bacteriele beestjes waarschijnlijk :-/. Er zijn verschillende stappen waarin je ongewenste gasten kan oppikken. De lavendel kan bijvoorbeeld te nat in de olie zijn gegaan, of het materiaal waar je mee gewerkt hebt (glas etc) was niet schoon genoeg. Als je bijvoorbeeld je glaswerk eerst even omspoelt met kokend water kan je dat laatste al oplossen.
Kan je hier iets mee? Ik hoor het graag, en probeer het gewoon nog een keertje!
beste Willeke,
BeantwoordenVerwijderenGeweldig recept, zonnebloemolie met lavendel! Ik ga dit maken. Ik heb wel een vraag. als ik de zonnebloemolie met gdroogde lavendel in het potje doe. Moet ik na 2 á 6 weken de olie eruit gieten in een zeefje tegelijkertijd in een flesje doen?
Ik hoor het graag van jou.
Grt, Ruth
Hallo Ruth, Blij dat je blij met het recept bent :-). Ik begrijp je vraag niet helemaal. Bedoel je of je als je gaat afgieten of je het direct in het flesje moet doen waarin je het gaat bewaren? Als dat de vraag is, het maakt niet uit hoe vaak je de olie overgiet, zolang alle glaswerk die je gebruikt heel goed schoon is, en het glaswerk waar je de uitgegoten olie langdurig in gaat bewaren zo donker mogelijk is. Beantwoordt dat je vraag?
BeantwoordenVerwijderenHallo Willeke ,ik gebruik veel olie als hoofdmassage, maar kan ik de olie ook even voor verwarmen , vooral kokos olie ,die wordt dan zachter, Graag hoor ik van je Mvgr Anita
BeantwoordenVerwijderenHallo Anita,
VerwijderenAls je de olie flink verhit kan de chemische samenstelling van de olie zodanig veranderen dat je er niet meer vanuit kan gaan dat de olie nog dezelfde eigenschappen heeft. Plus vind ik persoonlijk dat je olie dan ook 'friturig' gaat ruiken, juk. Dit is echter bij verhitting tot aan dat de olie gaat dampen. Als je onder een graad of 60-70 blijft kan je de olie rustig even verwarmen.