woensdag 10 augustus 2011

Welke olie kan je gebruiken voor basis oliën?

Het vorige blog ging over een basisprincipe in het kruidengebruik: hoe je kruidenthee kan zetten. Dit blog gaat ook over een basis principe, maar een hele andere, namelijk:  Welke olie kan je het beste gebruiken als basisolie? Oftewel: Welke olie kan je kiezen als je er massageolie van wilt maken of gezichtscrème of badolie of één van de vele, vele andere mogelijkheden die je hebt.
Er is een heleboel verbrokkelde informatie te vinden over welke olie je wanneer kunt gebruiken . Omdat ik van duidelijkheid en overzicht hou, heb ik het volgende schema gemaakt :-).



huidtype
opname door huid
geur
textuur
‘solo' olie




zonnebloemolie
alle; vettige
snel
neutraal
neutraal
zoete amandelolie
droge & gevoelige
langzaam
lichte amandelgeur
zwaar
jojoba olie
alle
snel
neutraal
heel zwaar
abrikozenpitolie
gevoelige; ontstoken; oudere
snel
neutraal
licht
kokosolie of -vet
alle; droge
langzaam
lichte kokosgeur
neutraal bij lichaams-temperatuur
bijvoegolie




olijfolie
droge & gevoelige
zeer langzaam;  kan groene vlekken maken
sterke olijfgeur
zwaar
avocado olie
zeer droge; ook littekens en kloven
gemakkelijk
neutraal
zwaar
sesamolie
vettige
snel
notige geur
neutraal
tarwekiemolie
droge; oudere; ook littekens
langzaam
sterke geur
zwaar
gezichtshuid





huidtype
opname door huid
geur
textuur
‘solo' olie




abrikozenpitolie
gevoelige; ontstoken; oudere
snel
neutraal
licht
jojoba olie
alle
snel
neutraal
heel zwaar
bijvoegolie




olijfolie ->
 zeer voedend
droge & gevoelige
zeer langzaam; kan groene vlekken maken
sterke olijfgeur
zwaar
avocado olie--> zeer voedend
zeer droge; ook littekens en kloven
snel
neutraal
zwaar
Tips: Bewaar de oliën donker en koel, liefst in de koelkast. In de meeste gevallen is de houdbaarheid een jaar.
Aanschaftips: (natuur)voedingswinkel.

In het schema zie je een verdeling tussen basisolie en bijvoegolie. Bijvoegolie voeg je bij een basisolie voor extra effect, basisolie kan je ‘solo’ gebruiken.  Voorbeeld: Stel je maakt een huidolie om te gebruiken na het douchen. Je zou zonnebloemolie kunnen gebruiken omdat het goedkoop is en voor alle huidtypes geschikt. Daar kan je vervolgens 10% avocado-olie aan toe voegen,omdat deze olie de huid extra voedt, maar wel erg duur is om als basisolie te gebruiken.
Daarnaast zijn bepaalde oliën specifiek geschikt voor gebruik op gezicht en andere juist minder. Deze verdeling zie je ook terug in het schema.

Om op te letten
Omdat je van plan bent deze olie op je huid te smeren of in je bad te doen of te gebruiken voor iets anders lekkers, wil je daar natuurlijk het beste en veiligste spul voor gebruiken. Koop daarom biologische, koudgeperste, plantaardige olie.
- Biologisch: vanwege het gebruik van pesticiden en dergelijke in niet-biologische productie. Omdat deze middelen juist oplosbaar zijn in olie, belandt hetgeen wat opgenomen is aan middelen op of om een plant heen gespoten wordt zo ook op jouw huid. Dit is niet het geval bij biologisch geproduceerde olie.
- Koudgeperst: omdat de samenstelling van koudgeperste olie het meeste lijkt op hoe het oorspronkelijk in de plant voorkomt. Ook blijft zo de vitamine E bewaard, welke goed is voor de huid, de houdbaarheid van je olie verlengt en in veel gevallen oorspronkelijk in de olie zit. Bij andere oliewinningsprocessen kan gebruik gemaakt worden van oplosmiddelen, die ook weer in de olie kunnen worden opgenomen, die jij vervolgens weer op je huid smeert…
- Plantaardig: want de andere keuze is minerale olie. Minerale olie wordt uit aardolie gewonnen en is langer houdbaar, maar heeft  als nadeel dat het de huid afsluit. Een afgesloten huid kan niet ademen en kan geen afvalstoffen van binnenuit kwijt, wat tot bijvoorbeeld pukkels kan leiden.

Meest geschikt voor jou?
De bedoeling is dit dat ik in de toekomst naar dit blog zal refereren. De besproken oliën kan je namelijk op heel veel verschillende manieren gebruiken met legio mogelijkheden om dingen eraan toe te voegen. Je kan bijvoorbeeld zelf olie trekken van verse of gedroogde kruiden. Ook zijn basisoliën uitermate geschikte om etherische olie voor diens eigenschappen of geur toe te voegen.
Hopelijk heb je een overzicht gekregen van welke het meest geschikt is voor jou of voor degene die je ermee gaat verblijden natuurlijk :-).
Ik hoor graag welke soort je denkt het meest bij jou past en of je wel van eentje gehoord hebt, maar deze niet terugvindt in dit blog.


Veel plezier!


- Locatie: near Melbourne, winter, 17 graden
- Thee van de dag: sala, 1 mijn eerste mix en nog steeds een grote favoriet. Erg fijn als je hoofd vol met informatie zit wat een beetje over de rand begint te lopen...
- Etherische olie van de dag: zilverspar. Ruikt winters, zacht en lief. en warm :-).
- Muziek van de dag:


2 opmerkingen:

  1. Wat een interessante blog heb jij! Ik blijf je volgen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hey hey

    mooi hier!

    ik vroeg me dit af: kan je van citroengeranium olie trekken en die mengen met een basis olie om te masseren? komen er geen rare stoffen bij vrij? ben benieuwt naar je ervaring ermee

    alvast bedankt!


    genietse en veel plezier!
    Groetjes hermen

    BeantwoordenVerwijderen